Mubarek Ramazan ayının 1. Bayram günü nezaman? Bu konu ile ilgili Avrupa için rasathane bilgilerini paylaşmak istedim.

Öncelikle, şunu belirtmek isterim ki bu Bayramın yani ʿĪdu l-Fiṭr gününü belirleyecek % 100 bir açıklama olmadığını baştan söylemek isterim. Ehlibeyt İçtihat’ına göre, başta gelen taklit ettiğimiz Müctehidlerimizin fetvasına göre yol alınması en doğru yol olduğunu hatırlatmakta yarar var. Buradaki açıklama sadece çıplak gözle hilalın 🌙 görülmesi veya görülebileceğini teknik yönle anlatmaktır mesele.

2022 / 1443 Ramazan Aynın Bayramı nezaman?

Pazar günü 1. Mayıs 2022 (29. RAMAZAN GÜNÜ) akşam namazından sonraki görüntüler:

1 Mayıs’ta hilal ilk kez Arabistan, Afrika, Güney ve Batı Avrupa (Batı Türkiye, Yunanistan, Balkanlar, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, İrlanda) ve Amerika’da hava müsait olursa ilk kez görülebilecek.  İran, Avusturya, İsviçre ve Almanya’da görüşler ancak güçlü optik yardımlarla mümkün olabilir.  1 Mayıs/29 Mayıs için görünürlük bölgesinin grafik temsiline bakın.  Yallop’tan sonra Ramazan

1. Mayıs / 29. Ramazand ayındaki Hilal’in akışı

(Görüş bölgelerinin açıklaması: Yeşil – Hilal çıplak gözle kolayca görülür; Sarı – Çıplak gözle görme ancak uygun koşullar altında beklenir; Macenta(pembe) – Hilâl’i gökyüzünde bulmak için optik yardımcılar (örneğin dürbün) gereklidir, bundan sonra Çıplak gözle görmek mümkün olabilir; Mavi – Hilal yalnızca güçlü görsel araçlarla bulunabilir ve görülebilir; Beyaz – Hilal’in çıplak gözle veya görsel araçlarla görülmesi mümkün değildir)

Hilal’in Okyanusya, Yeni Zelanda, Avustralya, Doğu ve Orta Asya’da ve ayrıca Güney Afrika’da ilk kez görülmesi ancak 2 Mayıs Pazartesi günü mümkün olacak. 2/30 Mayıs için görünürlük bölgesinin grafik temsiline bakın. Yallop kriterine göre Ramazan:

2. Mayıs 2022 günü (1. Şevval) hilalın görünüşü

Görüş Alanlarının Açıklaması: Yeşil – Hilal çıplak gözle kolayca görülür; Sarı – çıplak gözle görme, yalnızca uygun koşullar altında beklenebilir; Macenta – Hilâl’i gökyüzünde konumlandırmak için optik yardımcılara (örneğin dürbün) ihtiyaç vardır, bundan sonra çıplak gözle görmek mümkün olabilir; Mavi – Hilāl ancak güçlü görsel araçlarla bulunabilir ve görülebilir; Beyaz – Hilâl çıplak gözle veya optik araçlarla görülemez)

“Yerel görüş” (Iḫtilāfu l-maṭāli’) ilkesini uygulayarak ve Avrupa’yı tutarlı bir nişan ufku (Maṭla’) olarak ele alarak, aşağıdaki ifade ortaya çıkar:

Oruç açmanın kutsanmış bayramı (‘Īdu l-Fiṭr, Ramazan Bayramı) Avrupa’da en erken 2 Mayıs 2022 Pazartesi gününe denk gelir.

Avrupa’da Ramazan ayı en erken 3 Nisan Pazar günü “yerel” ve “küresel görme” ilkesine göre doğru bir şekilde başladığından, Ramazan ayında 29 gün oruç tutulur.

Tabiki, Allah tebareke ve Teala, herşeyin en iyi bilendir. Bağlı olduğunuz taklit ettiğiniz Müctehid’lerinizin duyurularına kulak asmanızı her halükarda uyumanızı tavsiye ederim. Bu makale sadece Hilal’ın teknik yönünün açıklamasını yapar. Müctehidlerimiz neyi karar verir, onu onlar daha iyi bilir.

Müctehid’lerimizin yapacakları duyuruyu buradan paylaşmaya gayret göstereceğiz

Kaynak= Dr Gerhard Ahmed Kaufmann – Mondsichtung (tercümesi TR: Ay Gözlemi, EN: moon sighting)

01.05.22 Pazar günü Yeni Haber Pazartesi günü Bayram değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir